Νέα

Παρίσι, Γαλλία

20150515_120852

Παρασκευή, 15 Μαϊου 2015

Γραφεία La Cimade

64 rue Clisson, 75013 Paris

Ώρα: 10:00 πμ

Ιστότοπος: http://www.lacimade.org/

 

Συμμετέχοντες:

 • Για τη La Cimade:

Genevieve Jacques, Πρόεδρος,

Anna Billard, Υπεύθυνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 • Για τη ΔΑΕΜ ΑΕ:

Γεώργιος Παλαμαριζής, Αντιπρόεδρος

Ειρήνη Σταφυλά, Υπεύθυνη του έργου για τη δικτύωση στο εξωτερικό

Μάρκος Φύτρος, συμμετέχων για τη ΔΑΕΜ ΑΕ

 • Για το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ):

Σέργιος Βοΐλας, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

Ειδικότερα, η La Cimade είναι μια προτεσταντικής προέλευσης οργάνωση στο Παρίσι, η οποία ξεκίνησε τη δράση της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η La Cimade είναι πρωτίστως ένα ευρύ δίκτυο μελών, που αποτελείται από εθελοντές και υποστηρικτές σε όλη τη Γαλλία. Η βάση του σωματείου είναι το Κίνημα CIMADE, το οποίο είναι οργανωμένο σε επιμέρους τοπικές ομάδες και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες, με τους περιφερειακούς σταθμούς να αποτελούνται από τους μόνιμους υπαλλήλους σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Αυτοί οι διαφορετικοί σταθμοί δρουν σε τοπικό επίπεδο με τους μετανάστες, και συμμετέχουν σε έργα υπό την ηγεσία της La Cimade.

Αξιοσημείωτη διαφορά της La Cimade σε σχέση με άλλους θρησκευτικούς οργανισμούς, είναι και η πολιτικοποιημένη δράση της, η οποία εκφράζεται με την υιοθέτηση της πνευματικής αντίστασης απέναντι σε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς αλλά και με το δημόσιο διάλογο και τις ανοιχτές επιστολές προς πολιτικά πρόσωπα.

Στη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της ΔΑΕΜ ΑΕ, Γεώργιος Παλαμαριζής ανέπτυξε το σκοπό του παρόντος προγράμματος, ο οποίος είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και μεθόδων σε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, για τη διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης εισροής μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική και την Ασία στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα, άλλοτε ως ενδιάμεσο πέρασμα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και άλλοτε ως σταθμό καθώς και η δημιουργία μίας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας επικοινωνίας σε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου.

 

Παράλληλα, εξέθεσε ήδη τρέχουσες δράσεις που πραγματοποιούνται από τη ΔΑΕΜ Α.Ε. σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, στα πλαίσια εφάμιλλων προγραμμάτων, όπως είναι

 • Η ανθρωπιστική βοήθεια των πολιτών τρίτων χωρών μέσω της προσήκουσας ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης και λήψης βοήθειας στον τομέα της υγείας,
 • Η ανθρωπιστική βοήθεια των πολιτών τρίτων χωρών μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης των φορέων σχολικής και προσχολικής αγωγής σε διατροφικά ζητήματα, και η προσφορά γευμάτων προς αυτούς,
 • Η ευρύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων των τοπικών φορέων, όπως είναι οι δήμοι, τα δημοτικά ιατρεία, η αστυνομία, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε ζητήματα που αφορούν την καλύτερη κατανόηση και το σεβασμό της ετερότητας των πολιτισμών των πολιτών τρίτων χωρών.

 

Τα Στελέχη της La Cimade, από την πλευρά τους και μιλώντας εκ περιτροπής παρέθεσαν τις απόψεις τους σε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, εξέθεσαν μέρος των δράσεων και της θεωρητικής βάσης της La Cimade, έθεσαν καίρια ερωτήματα για την καλύτερη κατανόηση των συγκεκριμένων αναγκών του διαθρησκευτικού διαλόγου στην Ελλάδα, πρότειναν χρήσιμους συνδέσμους επαφής για την άντληση τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο του διαθρησκευτικού διαλόγου και της ανταλλαγής καλών πρακτικών και μεθόδων, τα οποία περιγράφονται παρακάτω:

 

 

Θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου:

 

 • Ενημέρωση σχετικά με το γεγονός ότι η Γαλλική μουσουλμανική κοινότητα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, επομένως στη Γαλλία, ο Ισλαμισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία μετά το Ρωμαιοκαθολικισμό, για τον αριθμό του μουσουλμανικού πληθυσμού και των επίσημων τόπων λατρείας. Στη Γαλλία υπάρχουν περισσότερα από 2.100 τζαμιά ενώ ο αριθμός των Μουσουλμάνων έχει υπερβεί ήδη τα 6 εκατομμύρια, με την ταυτόχρονη πρόταση εκ μέρους των στελεχών της La Cimade για την ανάγκη καταγραφής αντίστοιχων στοιχείων στη χώρα μας.
 • Επισήμανση σε σχέση με τη θεωρητική βάση της La Cimade, η οποία προωθεί το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία και παρά το γεγονός ότι στηρίζεται από ετερόκλητα θρησκευτικά κινήματα, ότι δε συμμετέχει σε διαδικασίες προσηλυτισμού, αντιθέτως ενισχύει το διάλογο γενικά και το διαθρησκευτικό διάλογο ειδικότερα, με βασικό σύνθημα « η Ανθρωπότητα περνάει από τον Άλλο» («L’humanité passe par l’autre»).
 • Απόδειξη της θεωρητικής βάσης της La Cimade, ότι « η Ανθρωπότητα περνάει από τον Άλλο», αποτελεί το γεγονός ότι το μόνιμο προσωπικό αποτελούν 100 μόνο άτομα, ωστόσο οι δράσεις στηρίζονται και υλοποιούνται από ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερους από 2000 εθελοντές και οι οποίοι επιπλέον εκπαιδεύονται σε νομικά ζητήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.
 • Παρουσίαση της μεθοδολογίας του οργανισμού, με βασικό άξονα ότι με τη συνεργασία των εταίρων της La Cimade σε διεθνές επίπεδο και μέσα στο πλαίσιο των δράσεών της στη Γαλλία και στην Ευρώπη, ενεργεί για το σεβασμό των δικαιωμάτων και για την αξιοπρέπεια των ατόμων. Επομένως, η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στο Παρίσι αλλά σε συντονισμό με τα γραφεία του οργανισμού σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, οι άνθρωποι της La Cimade υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, καλύπτοντας βασικές ανάγκες όπως σίτιση, στέγαση και ένδυση, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.
 • Eνημέρωση για τρέχουσα δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, η οποία έχει υλοποιηθεί με τη βοήθεια εθελοντών. Συγκεκριμένα πρόκειται για την έκδοση ενός οδηγού που απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές, με στόχο την ενίσχυση των αισθημάτων συμπάθειας προς τους μετανάστες και περαιτέρω, την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο της χώρας υποδοχής, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης.

 

Σχετικό παραδοτέο έντυπο υλικό:

-«Σύντομος Οδηγός για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σχετικά με τους μετανάστες»/ Επανέκδοση (“PETIT GUIDE POUR LUTTER CONTRE LES PREJUGES SUR LES MIGRANTS”)/REEDITION

http://www.festivalmigrantscene.org/wp-content/uploads/2013/09/Petit-guide-Contre-pr%C3%A9jug%C3%A9s-migrants.pdf

 • Ενημέρωση για τη διεθνή δράση της La Cimade και για την προεξέχουσας σημασίας διεθνή εκστρατεία διασύνδεσης “FRONTEXIT”, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η Front-exit υποστηρίζεται από 21 οργανώσεις, ερευνητές και άτομα από την κοινωνία των πολιτών στα Βόρεια και Νότια της Μεσογείου (Βέλγιο , Καμερούν , Γαλλία , Ιταλία , Μάλι , Μαυριτανία , Μαρόκο , διεθνείς οργανισμούς και Ευρω- αφρικανικά δίκτυα) με απώτατο σκοπό τη διάσωση των μεταναστών και των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.lacimade.org/minisites/elections-europeennes/rubriques/244-Autres-campagnes?page_id=4831

 

 • Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα «Open Access Now» που βρίσκεται σε εξέλιξη, και το οποίο έχει αντικείμενο τη λειτουργία μιας βάσης δεδομένων, προκειμένου να καταχωρηθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και η σχετική νομοθεσία σε θέματα υποδοχής και προσωρινής υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, με απώτερο στόχο την ευρύτερη ενημέρωση των συνθηκών κράτησής τους.

http://www.lacimade.org/minisites/elections-europeennes/rubriques/244-Autres-campagnes?page_id=4832

 

 • Ενημέρωση από την Πρόεδρο του οργανισμού, Genevieve Jacques, σχετικά με το γεγονός ότι διαθέτουν ένα αξιόλογο αρχείο που αφορά την υποδοχή Ελλήνων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η στήριξη της La Cimade υπέρ των Ελλήνων την περίοδο εκείνη, κυρίως μέσω υποτροφιών, είχε ως αποτέλεσμα, Έλληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες να βρουν καταφύγιο στη χώρα υποδοχής. Επίσης προσφέρθηκε στη διάθεση του προγράμματος υλικό από επιστημονικές μελέτες, όποτε αυτό ζητηθεί.

 

 

 

 

 

Επιπλέον παραδοτέο έντυπο ενημερωτικό υλικό:

-«Σύντομος Οδηγός για την κατανόηση των Ευρωπαϊκών Μεταναστευτικών Πολιτικών» (“PETIT GUIDE POUR COMPRENDRE LES POLITIQUES MIGRATOIRES EUROEENNES”)

http://www.festivalmigrantscene.org/wp-content/uploads/2014/07/Petit-guide-Politiques-migratoires-europ%C3%A9ennes.pdf

-«Ανακαλύψτε μία πολιτική φιλοξενίας, 40 προτάσεις της LA CIMADE» (“INVENTER UNE POLITIQUE D’ HOSPITALITE, 40 PROPOSITIONS DE LA CIMADE”)

http://www.lacimade.org/minisites/politiquehospitalite

-«Μετανάστες σε κίνδυνο, η Ευρώπη μετακινείται. Ας αντιδράσουμε! Δεκαπέντε προτάσεις» (“Migrants en danger, l’ Europe derive. Reagissons! Quinze propositions”)

http://www.lacimade.org/minisites/elections-europeennes

– «Επειδή δεν υπάρχουν ξένοι πάνω σε αυτή τη γη» (“Parce qu’ il n’y a pas d’ etrangers sur cette terre”)

http://www.lacimade.org/publications/37

 

Στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος, εκδηλώθηκε επομένως άμεσα από τα Στελέχη της La Cimade, η θέληση για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και για τη συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δράσεις αναλάβει η ΔΑΕΜ ΑΕ, ως αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Tags:

Translate »