Νέα

Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ)

Category:

Εταίροι

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) είναι ο επιμορφωτικός οργανισμός και το συνεδριακό κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο και προεδρεύεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Σκοπός του ΔΚΕΕ :
Σκοπός του Διορθοδόξου Κέντρου είναι η σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (ελληνοφώνων, σλαυοφώνων, αραβόφωνων κ.ά.) και η συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που απασχολούν σήμερα την Ορθοδοξία έναντι της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, των ετερόδοξων εκκλησιών (ρωμαιοκαθολικών, προτεσταντικών κ.ά.) και των ποικίλων θρησκευτικών παραδόσεων (ιουδαϊσμός, μουσουλμανισμός, βουδισμός κ.λπ.) μέσα στο πλαίσιο του πολυπολιτισμικού κλίματος της εποχής μας.
Μέσα επίτευξης των στόχων του ΔΚΕΕ:
Μέσα προς επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η διοργάνωση και φιλοξενία διαλογικών συναντήσεων (συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διημερίδων), η φιλοξενία παρεπιδημουντών αλλοδαπών διορθοδόξου ιδιότητος (φοιτητών, ερευνητών, κληρικών, πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών), η έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση (Βιβλιοθήκη και Διαδίκτυο) των διορθοδόξων σχέσεων διεθνώς καθώς επίσης η ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού της ημεδαπής και της αλλοδαπής (Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κωνσταντινουπόλεως κ.λπ.). Παράλληλα παρέχεται φιλοξενία σε κοινωνικούς φορείς, επιχειρηματικούς ομίλους και επιστημονικά ιδρύματα για την διοργάνωση συνεδρίων 50-150 ατόμων με πλήρη δυνατότητα άνετης διανυκτέρευσης και εστίασης στο ειδυλλιακό τοπίο της Πεντέλης.

Ιστορική Αναδρομή:
Το Διορθόδοξο Κέντρο θεμελιώθηκε την 3η Μαΐου 1969 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Α’ στην ανατολική πτέρυγα της Ιεράς Μονής Πεντέλης με Ηγούμενο τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Φεφέ. Πρώτος Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου (1971-1976) διετέλεσε ο τότε αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Γιαννουλάτος, μετέπειτα Επίσκοπος Ανδρούσης και νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης (1974-1994) διετέλεσε ο τότε Επίσκοπος Δωδώνης και νυν Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος (Συνετός) και μετέπειτα Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου (1976-1999) ανέλαβε ο τότε Τιτουλάριος Μητροπολίτης Γαρδικίου και νυν Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος (Ζαφείρης). Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης (Σακελλαρίου) ανέλαβε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης (1994) και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου (1999-2009 και 2011 έως σήμερα).

Tags:

Translate »